10 ”enkla” grundtips till dig som vill bli fotbollsstjärna (på alla nivåer;)

Roberto, 31 jan 2016 Det är svårt att nå hela vägen till toppen som fotbollsspelare. Bara några få spelare på hela jorden lyckas, men alla får försöka. Men det gäller att du är noggrann med allt (även de "tråkiga" sakerna). Gör du det på rätt sätt får du i minsta fall en stark, frisk kropp och kanske några vänner för livet.

1. Ät regelbundet (frukost, lunch och middag) och allsidigt (kött, fisk, pasta, ris, potatis, grönsaker, grovt bröd osv) på fasta tider. Drick ordentligt med vatten. Ät frukt mellan måltiderna och ät alltid något direkt efter match och träning.
Undvik skräpmat, för fet mat, för söt mat, ketchup, läsk, saft, godis, kosttillskott, sportdrycker, vitt bröd eller småätande.

2. Sov på regelbundna tider, minst 8-10 timmar, och skaffa dig goda regelbundna sömn- och vilovanor. Kroppen (och huvudet) behöver vila för att växa, bli stark och prestera bra. Om du sover på regelbundna tider får du lättare att falla i sömn och sover bättre.
Undvik att sitta uppe sent för oviktiga saker som t.ex. TV och TV-spel, det tömmer ut dina mentala energier och gör dig till en sämre spelare.

3. Bygg upp din grundstyrka i knän och bål (och även resten av kroppen) så att du kan prestera bättre och så att din kropp håller för påfrestningarna som du utsätts för som fotbollsspelare. Använd din egen kropp som vikt, bygg styrka och explosivitet. Håll gärna på med flera sporter så att du får varierad träning.
Undvik tunga vikter och att bygga onödig muskelvolym, det gör dig långsam och orörlig.

4. Träna din uthållighet genom intermittent (korta intervaller) och fotbollslik träning (många riktningsändringar och helst med boll under intensivt spel).
Undvik att träna bort de snabba muskelfibrerna genom långa löpsträckor eller för mycket spel på stora ytor.

5. Träna din spelförståelse och teknik genom att spela fotboll i olika former, oftast i smålagsspel. Tänk på att det viktigaste är att du lär dig se spelet, att du orienterar dig (tittar upp), med och utan boll, och att du tänker på nästa steg hela tiden.
Undvik att spela ”sparka och springfotboll”, där bara din löparförmåga blir tränad, eller för många övningar utan motståndare.

6. Träna din rörlighet utifrån dina egna behov. Ta reda på vart du är orörlig på ett sätt som gör dig till en mindre bra spelare och jobba på egen hand med att bli rörlig där.
Undvik att stretcha och töja för töjandes skull, det kan göra dig mer rörlig än du behöver och försämra din fotbollsprestation.

7. Fokusera på vad du kan förbättra själv (på alla områden) och hitta sätt att jobba på egen hand med dina förbättringsområden. Gör gärna listor, handlingsplaner och egna träningsprogram. Fokusera på hur du kan bli bättre och hur du kan göra ditt lag bättre.
Undvik att fokusera på vad lagkompisarna gör eller tro att du inte behöver förbättra dig om du spelar i ett ”bättre lag”.

8. Skapa "ditt team” av personer som du vet kan hjälpa dig att bli bättre. Det kan t.ex. vara en bra sjukgymnast du går till när du skadar dig, det kan vara en äldre spelare du rådfrågar om fotboll eller någon som lär dig hur man ska äta för att prestera bättre. Alla som kan hjälpa dig kan ingå i ”ditt team”.
Undvik dåliga rådgivare, som t.ex. kompisar som dissar ditt lag, har åsikter men inte kan något om fotboll eller säger att du inte är bra nog.

9. Spela mot jämnåriga lag som är på samma eller liknande nivå som du och ditt lag. Då får du lagom utmaningar och dina färdigheter kan växa fram i rätt ordning.
Undvik att spela i för svåra serier eller mot äldre spelare som är mycket större än du, det gör dig mer fysisk än smart som fotbollsspelare.

10. Välj ett lag i en klubb där du och lagkompisarna får speltid (om ni har träningsnärvaro...), där du känner dig hemma med lagkompisarna, får vara med så länge du vill och där du vet att tränaren följer tydliga riktlinjer för hur man tränar och spelar match.
Undvik lag eller klubbar där slumpen avgör hur laget tränar, där du kan bli utsparkad närsomhelst eller där du och andra inte får spela även om ni tränar bra.

De 10 tipsen är fritt hämtade ur boken Sundbybergsmodellen, vår läroplan för hur man tränar barn- och ungdomar. Alla medlemmar, spelare och ledare i Sundbybergs IK Fotboll får den gratis.

Läs mer om Sundbybergsmodellen >>
Om du inte är medlem kan du köpa den på Bokus >>

PS. Kom ihåg att alla inte kan bli proffs, men alla kan vara en bra lagkompis och skaffa vänner för livet. 
196 kommentarer. Skriv en kommenter

Skillnaden mellan spelstil och taktik

Kansliet, 20 jan 2016 I Sundbybergsmodellen går vi igenom vår spelstil och i ett tidigare blogginlägg beskrivs behovet av en gemensam och tydlig spelstil, vilken ni kan läsa om genom att klicka här.

Jag får en del frågor om att borde man inte ha flera olika spelstilar eller förändras inte spelstilen utifrån motståndare, tillgängliga spelare, väder etc.Det är mycket bra frågor och funderingar tycker jag.

Jag tänkte ge en bild av SIK Fotbolls spelstil och vad vår spelstil är i relation till taktik.

Vår spelstil för våra seniorlag och även då ungdomslagens "spelstilsmålbild" i Sundbybergsmodellen är följande (för mer läsning, läs s. 14-23):
  • Vi är reaktiva i lagets speluppbyggnad
  • Vi skapar kontroll och hanterar ett samlat försvarsspel 
  • Vi tar oss framåt och fastnar inte i att endast ha ett bollinnehav
  • Vi är ett samlat lag i offensiven, en förutsättning för defensiven
  • Vi pressar så att vi tar bollen och kan börja ett nytt anfall
  • Vi styr matchens rytm

Vi vill alltid att våra seniorlag ska spela på detta vis och alltid klara av att spela med ovan beskrivna punkter i varje match.

Vad händer då när förutsättningarna kan ändras från ena matchen till den andra matchen?
Det är precis det som är taktik. Vi i Herrlaget anpassar oss, ändrar ibland vilka spelare vi tar ut och ibland ändrar även vi våra utgångspositioner utifrån hur vi på bästa vis kan nå vår spelstil i just denna match.

Jämför dessa två situationer 
1.Våra motståndare spelar 4-4-2 och vill pressa oss högt med sina två forwards och är också beredda på att pressa våra ytterbackar med sina yttermittfältare. Motståndarna vill göra det svårt för oss att tidigt skapa kontroll med ett bra bollinnehav och vår taktiska lösning i denna match för att kunna uppnå vår spelstil är att komma ner med 1 central mittfältare mellan våra mittbackar eller vid sidan om mittbackarna samtidigt som våra ytterbackar går högre upp i banan mot mittplan. Det vi uppnår är öppnare ytor runt och strax ovanför eget straffområde då motståndarnas yttermittfältare troligtvis har följt med våra ytterbackar samtidigt som vi skapat en 3 mot 2 situation mot deras två forwards. Det medför att vi skapat oss ett övertag för att spelas oss ur deras höga press och sedan etablera ett kontrollerat anfallsspel bakom motståndarnas forwards och framåt i plan. En enkel taktisk slutsats som kan dras är att vi satsade på att skapa ett tidigt övertag centralt på egen planhalva för att kunna luckra upp motståndarnas spel.

2. Våra motståndare spelar 4-5-1 med ett väldigt lågt försvarsspel. Då de endast har 1 forward så räcker det med 2 mittbackar för att skapa ett övertag, dvs 2 mot 1. I det läget kan våra centrala mittfältare spela bakom och jämsides med deras mittfältare för att tvinga deras mittfältare att röra på sig i sidled för att skapa luckor åt vår offensiva mittfältare och forward. Samtidigt som våra balansspelare rör på sig så flyttar våra ytterbackar upp för att ligga ganska nära våra yttermittfältare så att vi kan skapa 2 mot 1 på kanten mot deras ytterbackar. Vid behov kan vi ockå flytta ut en central mittfältare mot ena kanten för att skapa ett övertag så att vi lättare kan komma till ett genombrott längs med kanten. En taktisk slutsats som kan dras är att vi prioriterade att skapa en övertalighet på kanten högt upp på motståndarnas planhalva för att kunna luckra upp motståndarnas spel.

Vid båda dessa matchsituationer så spelade vi med vår spelstil - dvs. de tidigare ovan beskrivna punkter - men vi använde olika taktik för att uppnå vår spelstil.

Hur ska jag som barn- och ungdomsledare tänka vad gäller taktik?
Jag tycker att du inte behöver tänka på taktik i överhuvudtaget förens du är tränare för 15-16 åringar, det vill säga att ditt lags spel behöver ingen anpassning i relation till motståndarlaget. Innan 15-16 år ska du endast satsa på att utveckla individers spel och lagets eget spel. Först måste man nämligen lära känna sin spelstil på ett mycket bra vis innan anpassningen utifrån motståndaren sker. Vår bedömning är att om anpassningen i relation till motståndaren sker innan 15-16 års åldern - det vill säga ett fokus mot taktik - så hinnar man inte som lag utveckla basen och grunden i vår spelstil för att som senior verkligen kunna förverkliga spelstilen fullt ut. Om jag relaterar det till de två olika beskrivna matchsituationerna ovan så klarar vi taktiskt av att anpassa oss som seniorer för att nå vår spelstil just för att vi är trygga i basen och grunden.

För att vara säker på att du som ledare utvecklar spelare i laget samt lagets spel och hitta en god balans mellan det, tänk på följande som finns i Sundbybergsmodellen:
  1. Principer för utvecklande fotbollsträning. Principer som underlättar din träning och är ett av stegen mot att förverkliga vår spelstil.
  2. Spelsystem som utvecklar. En stöttning som ser till att spelarna och laget utvecklas och att det inte blir fokus på taktik och anpassning till motståndarna, utan snarare fokus mot att förverkliga vår spelstil. Ett tips: Om du som ledare upplever att det är svårt för spelarna att träffa rätt med av Sundbybergsmodellen utvalda spelsystem så är inte ett byte av spelsystem lösningen utan snarare fokus mot att träna ännu mer enligt våra principer för träning och säsongsplaneringen för din åldersgrupp.
  3. Utvecklingsfokus per åldersgrupp (säsongsplanering). Säsongsplaneringen ramar in och stöttar innehållet i din träning för din åldersgrupp för att kunna förverkliga vår spelstil.
  4. Träningspass och övningar. Här får du exempel på hur träning i praktiken kan se ut för att din åldersgrupp ska kunna förverkliga vår spelstil.
0 kommentarer. Skriv en kommenter

Ingen bra start kommunalråd Mikael T Eriksson

Roberto, 4 jan 2016


Inför måndagen den 21/12 kl 13:00 blev jag (Roberto, ordförande för SIK fotboll) kallad till ett möte på Örvallen. Kommunens tjänstemän och kommunledningens Johan Storåker skulle vara där, tillsammans med representanter för Badminton, Tennis, Ursvik, Baseball och idrottsalliansen. Det stod inte i klartext vad mötet skulle handla om och tiden för mötet innebar för övrigt att de ideella ledarna som kunde fick ta ledigt från sina arbeten för att anpassa sig till kommunrepresentanternas arbetstider (dem som jobbar med att vi finns). Så här stod det i kallelsen: 


"Kommunen har fattat ett principbeslut kring att sätta igång med Örvallen. Det innebär att man ska samordna aktiviteter kring baseballplanen, fotbollsytor och utbyggnad av rackethallen mm på mycket kort tid.

När jag kommer dit får jag veta att Örvallen ska få konstgräs (ett 11-manna och ett 7-manna) och att badmintonhallen ska byggas ut. Planerna ska vara för träningsbruk och inga andra faciliteter ska byggas eller förbättras. Nu fick vi möjlighet att säga ja till om konstgräsplanerna skulle ligga "si eller så". Därmed tyckte kommunledning och tjänstemän att det hela var förankrat med föreningslivet. 

Det vi i Sundbybergs IK Fotboll har efterlyst senaste tiden är tydliga principer, transparens och möjlighet att under tydliga former kunna vara med och påverka beslut om idrottsanläggningar och fotbollsplaner i Sundbyberg. Vi har vänt oss emot att det plötsligt dyker upp beslut om fotbollsplaner, utan att vi känner till det eller fått vara med och berätta om våra behov. Vi har även vänt oss emot den ständiga ryktesspridningen av typen "nu ska det byggas bostäder på Sundbybergs IP", "nu blir det friidrottsanläggning på Örvallen", "det går inte att bygga något alls på Örvallen på grund av grundläggningsproblem", "ni får knappt några inomhustider i år" osv. För ett tag sedan dök det upp en ny 7-mannaplan på Rissne IP, nu ska det inom kort alltså bli konstgräs på Örvallen. 

När vi ändå talar om rykten, så är det senaste ryktet (från flera olika källor) att det inom kort ska byggas bostäder på Sundbybergs IP. Stämmer det Mikael T Eriksson?

Vad tycker då SIK Fotboll om att det byggs konstgräs på Örvallen? Vi har idag huvudsakligen 2 större problem för den fortsatta driften/utvecklingen av fotbollens verksamhet: 

  1. Det första är att våra fotbollskonsulenter ska värdegrunds- och kvalitetssäkra fotbollsaktiviteter som sträcker sig över hela kommunens område, samtidigt som fotbollskansliet ligger i centrala Sundbyberg. Träningar kommer att pågå i Ursvik, Rissne, Ör, Hallonbergen, Sundbybergs IP, Golfängarna och på ett ytterligare antal mindre planer på andra platser. För att vara resurseffektiva och för att kunna garantera värdegrund och kvalitet skulle vi behöva en "huvudplan" med samlat kansli, två stora planer och omklädningsrum på samma plats. Våra fotbollskonsulenter är två av Sundbybergs mest kända och betydelsefulla personer bland ungdomar och barn i kommunen. Förståelsen och intresset för deras möjligheter att fokusera på bästa nytta behöver bli större från kommunen. De är i regelbunden kontakt med över 1000 sundbybergsfamiljer. Vilka tjänstemän kommer ens i närheten av komplexiteten i arbetet de hanterar varje månad?
  2. Vi behöver kunna träna fotboll året runt och veta att träningsmöjligheter finns. Idag är det ett lotteri med vädrets makter, kommuntjänstemännens resurs att planera inomhustider och om det finns tillgängliga halltider. Vi kan inte planera i god tid och vet aldrig vad vi får. Fördelningsprinciper och tilldelningsprocesser är inte synliga. Det vi får räcker heller aldrig. Många hundra barn i kommunen spelar bara fotboll och vill inte göra något annat. Kommunen kan inte överge dem med argument om att "de borde åka pulka istället". Varför är inte deras intressen lika mycket värda som andras intressen?
  3. Till ovan kan man också lägga frågan om vad som händer om vårt herrseniorlag fortsätter att kliva uppåt i seriesystemet. Sundbybergs IP är inte anpassat och då blir det till att spela på annan ort. Här efterlyser vi verkligen ett förtydligande av Sundbybergs kommuns strategier och visioner för idrotten i Sundbyberg. 
Beslutet om konstgräs på Örvallen löser inte något av ovanstående problem. Vårt förslag (som inte är en vision eller dröm, utan en effektiv lösning) är att rusta upp båda planerna på Sundbybergs IP med nya konstgräs och att köpa in ett vintertält till en av de planerna. 

Hör gärna av dig Mikael. Det gjorde Jonas Nygren.

5 kommentarer. Skriv en kommenter