Kansliet, 12 nov 2011
Jag befinner mig i New York på semester och har det riktigt bra, saknar dock fotbollen då det är alldeles för lite fotboll i detta land!
Läste en artikeln skriven av DN's Johan Esk och såg ett tv-inslag i TV4 där det raljerades över att Stockholms fotbollsförbund tillsammans med klubbarna i Stockholm har tagit bort tabellerna på 7-manna. Typiska argument emot borttagandet av tabeller på 7-manna är:
- Leder till att vi inte skapar vinnare
- Vi släcker unga talangers låga
- Vi sållar inte agnarna från vetet - vilka barn som är mentalt starka och inte pallar för "trycket"
Min personliga uppfattning om argumenten ovan är att de saknar grund, är godtyckliga samt presenteras av personer som inte är insatta i spelarutveckling. Jag tänkte diskutera argumenten i samma ordning som de presenterats.
- Jag delar inte uppfattningen och förstår inte riktigt logiken. Ett borttagande av tabeller innebär inte att tävlingsmomenten i matchen försvinner, således bidrar det inte i min mening till att vi framgent inte skapar vinnare. Det bygger dels på tesen att utvecklingen av spelare och vinna serier är samma sak och dels på tesen att utveckla "vinnarskalle" endast görs i samband med seriespel.
- Återigen tycker jag att argumentet bygger på en tes om att utveckling av spelare och vinna serier är samma sak. Och så är det självklart inte - innebär dock inte att lag som vinner serien inte utvecklar spelare. Vi behöver i träning "odla" fram en kultur där det är roligt och viktigt och vinna där spelare stimuleras genom att erbjuda tillräckliga utmaningar i förhållande till individen.
- Tycker att detta argument visar på ett systemfel i idrott som bygger på tesen att vissa har det och vissa har det inte så vi skiter i att träna - vi underhåller endast "talangen". Jag tycker en viktig utgångspunkt är att ju fler vi lyckas behålla i fotbollen desto större är sannolikheten att fler når "hela vägen fram" (är också bra ur ett folkhälsoperspektiv). Det är dessutom hiskeligt svårt att redan hos en tioåring göra en prognos över hur långt han/hon kan gå - jag kan det inte i vart fall.
Visste du att Spanien inte har tabeller förens spelarna är seniorer?
Visste du att England inte har tabeller förens spelarna är 16 år gamla?
Dessa länder - som har framgångsrika ligor och landslag - har valt denna väg just för att de är övertygade om att ifall tabeller existerade så skulle spelet i allt för stor utsträckning anpassas för att vinna serien. Tabeller tycker de skulle kunna uppmuntra till att exempelvis backar sparkar bort bollen istället för spela bollen just för att undvika och förlora matcher.
Avslutningsvis skulle jag vilja se följande åtgärder i Stockholmsfotbollen för att gynna spelarutveckling:
1. Spela 3 v/s 3 när spelarna är 8 år.
2. Spela 5 v/s 5 när spelarna 9 och 10 år.
3. Spela 7 v/s 7 när spelarna är 11 och 12 år
4. Spela 9 v/s 9 när spelarna är 13 och 14 år.
5. Börja spela 11-manna när spelarna 15 år
6. Börja använda tabeller först i 16 års ålder.